Uppsatser: Greenpeace
Greenpeace och global uppvärmning - Uppsatsterrorism # 2
Hej kära blogg. Idag hade jag tänkt skriva lite om *trumvirvel* Greenpeace. Då kanske du undrar varför. Jo, snart ska jag eventuellt arbeta som telefonambassadör för dem, och för att förbereda mig sa de att det var bra att läsa på om deras arbete på deras hemsida.
Anledningen till att jag sökte just det jobbet var väl... att nästan alla andra jobb redan är sökta. Först var jag lite tveksam till Greenpeace, men efter vad som står att läsa på deras hemsida så verkar de ju vara en ganska okej organisation. Fast jag har ännu inte uteslutit att vissa av medlemmarna trillat över fanatismens rand och så att säga har Greenpeace som sin "religion". Även om de verkar ha sunda värderingar, tror på icke-våld och så.
Oh well. Mitt sätt att läsa på har varit att skriva ut allt intressant jag kunde hitta och komma över och sedan syntetisera ned det som jag tyckte var mest relevant för mig att kunna till en mindre uppsats på några få sidor. I min extrema generositet är jag inte knusslig med informationen, utan väljer att delge även dig, kära läsare, allt jag nu vet om Greenpeace. Du får även lite matnyttiga tips om saker du kan göra för att leva mer miljövänligt, om du inte redan gör det förstås.
Den första delen av den här texten kommer att vara en presentation av Greenpeace - deras historia, verksamhet och mål. Därefter skriver jag lite om den globala uppvärmningen och vad Greenpeace anser att vi bör göra för att förhindra den. I slutet av texten finns en lång lista över saker som du kan göra för att bli lite mer miljövänlig i din livsstil. Om ditt intresse av Greenpeace inte är på topp kan du bara hoppa raka vägen ned dit, copy and paste till ett Word-dokument, skriva ut och sätta upp listan på kylskåpsdörren eller något, tills du känner för att sätta igång och bocka av punkterna.
Vad jag har läst och börjat förstå så kan jag bara dra slutsatsen att klimatforskare borde vara rasande och förtvivlade över hur litet omvärlden verkar förstå och bry sig om allvaret i situationen. Hur vem och vad ska man göra när var om kanske ungefär?
Vilka är Greenpeace?
Greenpeace är idag världens största oberoende internationella miljöorganisation som engagerar sig i globala miljöproblem. Deras mål är en värld i fred och ekologisk balans.
Organisationen startade i början av sjuttiotalet i Kanada, åd en grupp aktivister protesterade mot att USA planerade att utföra kärnvapentester på en ö vid Atlantens västkust. Aktionen resulterade i att ön blev ett fågelreservat. Därefter fortsatte organisationen att bara arbeta med att utföra aktioner och protester för en fredlig och grön värld fram till år 1979, då de blev en professionell miljöorganisation.
Idag består deras arbete inte bara av fredliga aktioner. Man bedriver också lobbying och forskning, och arbetar med dokumentation av och informationsspridning om miljöproblem.
Greenpeace finns i mer än 40 länder och har 3 miljoner givare över hela världen.
Vad är Greenpeace mål?
Greenpeace strävar efter att uppnå en miljörevolution och ett nytt, miljövänligare sätt att leva.
De arbetar för en avveckling av kärnkraft till förmån för förnyelsebara energikällor, verkar för en minskad användning av fossila bränslen och ett nytt sätt att producera och konsumera energi.
De arbetar också med att försvara hav mot utfiskning och förstörelse och för upprättande av marina reservat. De vill förhindra spridning av giftiga kemikalier i miljön och användning av dessa i industri och mat, samt hejda spridningen av genmodifierade grödor (GMO ) i naturen.
Allt detta försöker de uppnå genom att exponera övergrepp på miljön för allmänheten och få makthavare att ta sitt ansvar för miljön, men också genom att ge praktiska lösningar på miljöproblem.
Aktivism inom Greenpeace
Inom Greenpeace tror man på icke-våld och på möjligheten att påverka genom fredlig aktivism, det vill säga man ser civil olydnad som något som är nödvändigt i en demokrati för att föra samhällsutvecklingen framåt.
Greenpeace aktivister tränas i icke-våld. Vid aktioner och protester försöker man att hela tiden ha kontakt med och föra en dialog med makthavare och eventuella polisstyrkor. Greenpeace anser att det är sociala orättvisor som orsakar väpnade konflikter, och vill verka för fred och nedrustning.
Man arbetar också med att utmana allmänhetens förhållningsätt till miljöproblem och föreställningar om nuvarande sätt att hantera dem.
Greenpeace huvudfrågor
Greenpeace huvudfrågor är kärnkraften, haven, skogen, växthuseffekten, GMO och miljögifter.
I kärnkraftsfrågan så vill Greenpeace som sagt arbeta för nedrustning och för ersättande av kärnkraft med förnyelsebar energi, men också för nedrustning av kärnvapen genom diplomatiska förhandlingar.
För att skydda havens ekosystem och förhindra utfiske vill Greenpeace att 40 % av haven ska göras till marina reservat, som ska skyddas på samma sätt som naturreservat på land. De vill också förhindra fiskemetoder som skadar havet, stoppa utrotning av havslevande växt- och djurarter, stoppa svartfiske samt handel med fisk som fångats illegalt. Man vill också stoppa skadliga fiskodlingar.
Greenpeace kämpar för ökat skydd av världens skogar, av regnskogar, svenska gammelskogar och skog med högt naturvärde. Ett sätt att göra det här är genom att förhindra illegal skogsavverkning, förhindra handel med illegalt timmer och lagstifta mot import av illegalt timmer till EU.
Greenpeace bedriver omfattande forskning om klimatförändringarna. Fram till år 2050 anser man att världens totala utsläpp av kolidioxid och andra växthusgaser måste minska med 50 % . Det innebär att industriländerna måste minska sina utsläpp med 80 % fram till år 2050. Temperaturhöjningen får inte bli över 2 grader ( räknat från år 1990 ) om vi ska kunna hoppas att förhindra en skenande växthuseffekt som inte går att stoppa.
GMO är en förkortning som står för genetiskt modifierade organismer. De används främst i grödor som soja, majs, raps och bomull. Risken med GMO är att det är omöjligt att förhindra en korsning mellan genmodifierade grödor och andra växter i naturen eller att förutsäga effekten av GMO i naturen och på konsumenter av genmodifierade grödor. GMO finns också i visst djurfoder, men det finns mycket lite forskning om hur djuren påverkas av att få i sig genmodifierat material. Greenpeace vill att man lagstiftar mot GMO i EU och inför en lag som ger enskilda nationer rätt att bestämma om nationella förbud av import eller användning av GMO. Greenpeace anser också att kött som fötts upp på genmodifierat foder bör ges en speciell märkning. De vill också förhindra odlingen av gengrödor.
Det finns idag många miljögifter i naturen, och Greenpeace arbetar för att mängden miljögifter som kommer ut i naturen ska minska. De har som mål att få ett slut på produktionen, användning och utsläppen av naturfrämmande medel. Idag tas många nya ämnen i användning utan att man behöver genomföra några tester för att se eventuella skadeverkningar som dessa ämnen kan orsaka. Greenpeace vill att det ska bli nödvändigt att göra tester av ämnen innan de godkänns.
De ämen som är de värsta miljögifterna är kolväten, tungmetaller, radioaktiva ämnen, koldioxid, oxider. Dessa ämnen har tagits upp av människan ur jordens innanmäte och därefter kommit ut i naturen. Andra mycket farliga ämnen är såkallade POP - persistent organic pollutant. Det är ämnen som är mycket giftiga även i små mängder.
Dessa ämnen finns i visst elektroniskt skräp och i vissa kemikalier i husdamm och i leksaker. De kan också komma ut i naturen då fartyg från västländerna skrotas i U-länder.
Greenpeace och den globala uppvärmningen
Konsekvenserna av en ökad växthuseffekt och en global uppvärmning är många och förödande för jorden och dess invånare, både för växter, djur och människor. Världens länder får betala ett högt ekonomiskt pris då klimatet förändras, men värst påverkas utvecklingsländerna, de länder som samtidigt är de som bidrar minst till att orsaka klimatförändringarna.
När polarisar smälter kommer många floder att torka ut. Detta är farligt för de områden i världen som är beroende av glaciärvatten. En annan konsekvens av smältande glaciärer blir att vattenytan stiger, vilket hotar städer nära vattnet som t.ex. London, New York, Tokyo, Hong Kong och även Stockholm.
Extrema väderförhållanden och tropiska cykloner blir allt vanligare, vilket ger fler översvämningar och förstörda ekosystem som utgör hot även mot människors försörjning.
Då uppvärmingen nått över 2 grader kan det leda till att permafrosten smälter och så mycket koldioxid och andra växthusgaser släpps ut att växthuseffekten börjar förstärka sig själv och klimatet helt rubbas. Torka kan bli vanligare, vilket leder till missväxt och svält. Fler djurarter och växter utrotas när ekosystemen inte hinner anpassa sig till klimatöfrändringarna, särskilt havslevande organismer kommer att få svårt att klara sig. En tredjedel av de nu existerande djurarterna kan komma att vara utrotade år 2050.
Vilka är orsakerna till den globala uppvärmningen?
Jo, kära barn, det är vi, vi och vi. Du och jag. Tyvärr. (Eller kanske inte du om du är mer miljövänlig än yours truly ) Någon som känner för att skrota alla planer på reproduktion och istället begå harakiri en masse? Jag vet en trevlig liten skogsglänta som skulle passa perfekt och så kanske vi kan stjäla några samurajsvärd inne på östasiatiska museet om de har sådana där. Annars finns det väl säkert någon med en katanasamling någonstans som kan vara generös.
Nej, dags att bli allvarlig igen. Host.
Jordens stigande medeltemperatur orsakas av ökade koldioxidutsläpp som gör att växthuseffekten förstärks så att mer av värmen från solen stannar kvar innanför jordens atmosfär (du vet det där som vi tragglade halva högstadiet och gymnasiet, ska jag behöva dra det en gång till eller har våra lärare lyckats i sitt uppsåt att göra oss till generationen som räddar klimatet och isbjörnarna? ).
Utsläppen av koldioxid kommer ifrån olja, kol, fossilgas, köttproduktion och avverkning av skog.
Olja används idag i nästan alla motorfordon och i flygplan, samt i värmesystem och kraftverk. Användningen av kol orsakar stora utsläpp av kol då kolet förbränns. Fossilgas används vid produktion av kraftvärme. Köttproduktionen genererar ca tre till fyra kilo koldioxid per producerat kilo kött. Skövlandet av regnskogarna leder till att hela regionala klimatreglerande system slås ut.
Till växthusgaserna hör också metangas, lustgas och fluorerande gaser. Metangas kommer från köttproduktion, jordbruk och skövlandet av skogar, men kan också frigöras om permafrosten smälter. Lustgas kommer från jordbruk och fluorerande gaser används i kylanläggningar, luftkonditionering och vid vissa kemiska processer.
Vad krävs för att uppnå ett hållbart klimat?
För att förhindra att klimatförändringarna inte längre går att hejda måste vi ställa om till förnyelsebara energikällor som solenergi, vindkraft, vattenkraft, bergvärme och biomassa. Det krävs också en mer effektiv energianvändning, och att vi slutar slösa med energi och börjar leva mer miljövänligt. Detta går att genomföra med nuvarande teknik och utan att hota den ekonomiska tillväxten eller hindra fattiga länder från att utvecklas. På lång sikt är det definitivt en ekonomiskt gynnsam affär att ställa om till ett mer miljövänligt samhälle.
Ett sådant samhälle går att uppnå, men då krävs inte bara engagemang från världens regeringar och globala organisationer, utan även att enskilda individer tar ansvar genom att ändra livsstil - d.v.s. vi måste ändra vårat sätt att bo, resa och konsumera. Det är också viktigt att engagera sig i miljöfrågor, påverka politiker och andra makthavare och få dem att ta hänsyn till miljön i sitt beslutsfattande.
Vad kan jag själv göra?
Först och främst, köp en katana. Nej, gör inte det. Först och främst, ju mer du vet om miljön desto lättare är det att veta vad du kan göra för att skydda den, och desto lättare är det även att känna ett engagemang för miljön. Så läs på om klimatet och om klimatfrågor, läs nyheter relaterade till miljö i t.ex. tidningar eller bloggar. Förändra också din livsstil så att den blir mer miljövänlig. Det går ganska snabbt och enkelt. Tänk på att genom att du själv gör saker mer miljövänligt i vardagen kan du inspirera andra. Ju fler som gör något, desto troligare är det ju att även du eller någon annan hakar på. En fördel med att leva miljövänligt är att det sparar en hel del pengar framförallt i elkostnader. Nedan finner du en lista på de absolut enklaste sakerna som du kan göra. På Greenpeace hemsida finner du en utförligare lista och tips på saker som jag inte tagit med för att de inte var fullt lika enkla. Däremot var det oftast sådant som man inte behövde göra mer än en gång, som att byta till modernare vitvaror. Alltså mest sådant man kan fixa när man flyttar till ett hus eller en lägenhet där man har tänkt sig att stanna länge och/eller har lust att sälja vidare i miljövänligt skick.
Lång lista över miljövänliga vardagsknep/lilla listan till en miljövänlig vardag
Elektronik och apparater
- sätt datorn i viloläge på jobbet när den inte används
- använd lågenergilampor (men kom ihåg att de måste lämnas till återvinningsstationen eftersom de innehåller små mängder kvicksilver )
- låt inte lampor vara tända i onödan, släck alltid lampan efter dig när du lämnar ett rum
- dra ur kontakten till apparater som du inte använder eller stäng av strömbrytaren på apparater med grenurtag
- lämna inte laddare till mobiler etc. i elurtaget när du har laddat klart, eftersom de fortsätter att dra ström
- låt tvätten självtorka istället för att använda torktumlare eller torkskåp
- använd eldrivna rakapparater och tandborstar istället för batteridrivna
- installera energieffektiva munstycken i kök och badrum
- byt till en elleverantör som levererar förnyelsebar el och skriv gärna ett brev till din gamla elleverantör och tala om varför du har bytt
I Köket
- Laga maten själv, eftersom det kräver mindre el än snabbmat och färdigmat. Det är dessutom billigare, nyttigare, godare och ett trevligare sätt att laga mat på.
- frosta av frys och kyl tre gånger per år eftersom de blir ineffektiva annars och då drar mer energi. Gör det t.ex. på vintern när du kan ställa ut maten i kylan eller innan semestern när du ändå inte kan spara innehåll i kyl
- Köp en vattenkokare och koka upp allt vatten som du använder till matlagning med den
- Ta en dusch på ca en tio minuter/en kvart max istället för att bada. Stäng alltid av vattnet när du tvålar in dig och schamponerar håret.
- Tvätta tvätt i lägre temperatur än som står på tvättanvisningarna, den blir ren ändå. Allltså 60 graders tvätt tvättas istället i 40 grader, och så vidare.
- fyll alltid tvättmaskinen och diskmaskinen så gott det går
- låt varm mat svalna innan den ställs in i kyl och frys. för att få mat i grytor att svalna snabbare (om du ska iväg och inte har tid att vänta ) kan du fylla sinken med kallvatten och ställa ned dem
- drick kranvatten istället för vatten på flaska. vi har ett par vattenflaskor hemma som vi diskar och återanvänder så vi slipper köpa nya varje gång vi ska in till stan
Uppvärmning
·
-
- ha elementen på ca 18-20 grader och lägre i sovrum och rum som inte används ofta. stäng av elementen på sommaren och när du reser bort. installera termostat som reglerar temperaturen, t.ex. varmt på dagen och kallare på natten
- vädra snabbt med korsdrag i hela huset istället för att ha ett enstaka fönster öppet länge
- håll fritt framför elementen så att värmespridningen inte försämras
Kommunikation
- res kollektivt med buss eller tåg
- cykla eller gå till jobbet/skolan eller i alla fall en del av vägen, t.ex. gå till tunnelbana/pendeltåg istället för att ta bilen dit. det är dessutom nyttigt och ett trevligt sätt att se sin omgivning på, gör att man vaknar ordentligt på morgonen och blir allmänt på bättre humör
- åk så lite bil som möjligt, köp en eldriven eller bensinsnål bil
- samåk - gå med i en bilpool
- flyg inte inrikes och flyg bara då det är nödvändigt. försök att ersätta flygande med tågresor
Konsumtion
- satsa på kvalitet när du köper elektriska apparater och kläder, sådant som du vet att du kommer att ha användning av och som håller länge
- köp inte onödigt mycket - håll nere konsumtionen
- ät mindre kött, om du äter kött så välj isåfall kött från Sverige
- välj ekologisk och närproducerad mat t.ex. vid köp av äpplen och lök
- köp säsongsbaserat
Slutligen skulle jag vilja påpeka fördelarna av att ha hobbies som inte kräver så mycket elektricitet, som att göra saker utomhus, spela ett instrument, ett spel, läsa en bok eller skriva något. Fritt fram för ett liv utan TV, om du klarar det. Starta en bokklubb om du vill komma igång med bokläsande och samtidigt lära känna folk eller gå med i en filmklubb och begränsa ditt TV-tittande till gemensamma filmkvällar. En miljövänligare livsstil kan också vara en livsstil som ger en rikare och mer meningsfull vardag.